top of page
Zoeken

Help mijn kind slaapt niet! Slaapproblemen bij kinderen.

Foto van schrijver: Debby GladpootjesDebby Gladpootjes

Bijgewerkt op: 6 mrt

 

Je kind slaapt niet door, wordt huilend wakker of je ervaart andere slaapproblemen bij je kind.

Je hebt alles al geprobeerd. Je hebt gekeken naar het slaapschema, wanneer je kind wakker is en je past de juiste slaaptijden toe.

Je zorgt voor een bedtijd ritueel zodat alle omstandigheden optimaal zijn om goed in slaap te kunnen vallen en misschien heb je ook al een slaapcoach ingehuurd.

Als je niet meer weet wat de oorzaak kan zijn van de slaapproblemen die je kind ervaart lees dan vooral verder.

Per slaapprobleem geef ik een aantal dieper liggende oorzaken die ik in mijn praktijk tegenkom bij kinderen met slaapproblemen.


kind slaapt


Je kind laten doorslapen. Start bij de basis.


Ik ga er in deze post vanuit dat je alle basis uitgangspunten al hebt gecheckt en hebt toegepast. Je kan namelijk naar diepere oorzaken kijken, maar als de basis niet op orde is zal je kind nog steeds niet goed kunnen slapen.

Hieronder in het kort alle basis uitgangspunten op een rij.


Slaapschema.

Welke slaaptijden houdt je aan en is deze passend bij de leeftijd van je kind.


Bedtijd ritueel.

Door middel van een ritueel werk je samen met je kind naar het slaap moment toe. Hierdoor kan je kind zich makkelijker overgeven aan de slaap.


Slaapkamer.

Een opgeruimde, schone en goed geventileerde slaapkamer geeft rust. Temperatuur en lichtinval zijn ook factoren om mee te nemen voor gunstige slaapomstandigheden.


Voeding.

Zorg vol gezonde voeding met niet teveel suiker en vermijd cafeïne.


Lichamelijke activiteiten.

Zorg overdag voor voldoende lichamelijke activiteiten zodat je kind zijn energie kwijt kan.


Medische oorzaak.

Slaapproblemen kunnen ook ontstaan door medische oorzaken zoals oorpijn, verstopte neus, koorts etc.


Duidelijke en liefdevolle afspraken.

Geef duidelijkheid aan je kind over het slapen en houdt je aan deze afspraken. Als je afspreekt dat je kind in zijn/haar eigen bed moet slapen help je kind dan liefdevol om in zijn/haar eigen bed te slapen. Dit kost wat moeite en tijd, maar als je vanuit gemak je kind toch in het bed van de ouders laat slapen dan zijn de afspraken niet meer duidelijk.




Diepere oorzaken van slaapproblemen bij kinderen.


Er zijn meerdere soorten slaapproblemen en vanuit ervaringen vanuit mijn praktijk deel ik graag de inzichten die ik vanuit deze ervaringen heb opgedaan. Misschien dat je bepaalde punten herkent en hier samen met je kind mee aan de slag kan gaan.



Je kind kan niet in slaap komen


Laat ik nu zelf een dochter hebben die regelmatig moeilijk in slaap kan komen.

Ze heeft altijd zoveel ideeën in haar hoofd met wat ze wil doen. Of ze heeft een leuk liedje of dansje die ze graag nog wil oefenen en kan dan niet wachten tot morgen. Misschien lees je het al dat ze lastig haar uitknop kan vinden.

Als ik kijk naar haar Nine Star Ki, een Chinese astrologie die een beetje vergelijkbaar is met human design, weet ik dat dit ook bij haar hoort. Ze heeft dus handvatten nodig om te leren ontspannen.

Voldoende fysieke activiteiten op de dag zodat ze haar energie kwijt kan en in de avond de tijd nemen om af te bouwen zodat ze kan ontspannen is heel belangrijk om goed in slaap te kunnen vallen.


Naast het goed kunnen ontspannen om goed in slaap te kunnen vallen spelen emoties soms ook een rol. Als een kind veel indrukken heeft opgedaan op een dag en je kind niet de rust heeft genomen om al deze indrukken te verwerken kan een kind zich opeens niet fijn voelen als hij/zij moet gaan slapen. Vaak kunnen kinderen niet goed duiden wat ze voelen en vertellen ze dat ze bijvoorbeeld verdriet hebben om de hond die een jaar geleden is overleden. Of het echt om verdriet gaat vanwege de hond die is overleden of dat er een ander verdriet is die gekoppeld wordt aan het overlijden van de hond maakt niet veel uit.  Er is daadwerkelijk verdriet wat gezien wil worden en dit kan alleen verwerkt worden als het gezien en gevoelt mag worden.


Angst kan ook een rol spelen als een kind niet in slaap kan komen. Hierover meer in de volgende paragraaf.



Je kind is bang en kan niet slapen


Misschien herken je dit zelf ook wel uit de tijd dat jij een kind was. Ik in ieder geval wel.

Kinderen kunnen snachts bang zijn doordat ze overdag enge films kijken, maar als ze geen enge films kijken en toch bang zijn is het heel goed mogelijk dat ze een negatieve energie in hun slaapkamer ervaren.

Even zogenaamde monsters wegjagen uit de kamer helpt dan niet, want de energieën zijn nog voelbaar.


Kinderen zijn vaak heel gevoelig en staan open voor energieën en zielen.

De slaapkamer energetisch reinigen is dan ook echt een oplossing.

Je merkt daarna direct dat een kind niet meer bang is.


Je kan zelf de kamer energetisch reinigen met bijvoorbeeld een energetisch reinigingsspray. Er zijn ook nog andere methodes zoals de kamer reinigen met paulo santo of witte salie.

Als het wat zwaardere energieën zijn dan is er wel iets meer nodig dan een spray en kan je de hulp inschakelen van bijvoorbeeld een NEI therapeut die een energetische huisreiniging kan uitvoeren. Ook kan een NEI therapeut ervoor zorgen dat je kind minder ontvankelijk wordt voor energieën en zielen.



Je kind slaapt niet door


Als je kind niet door kan slapen is het interessant om bij te houden op welke tijden je kind wakker wordt. Je zal merken dat dit vaak rond dezelfde tijd is.


In de nacht verwerken we veel van onze emoties. Dit doen we door te dromen, maar als emoties niet goed verwerkt kunnen worden dan worden deze opgeslagen in het celgeheugen van onze organen.

Elk orgaan wordt op een bepaalde tijd actief en met actief bedoel ik de levensenergie die door de meridiaan van het betreffende orgaan stroomt.. 


Als de cellen van de betreffende orgaan belast is met een vastgehouden emotie ontstaat er een energetische blokkade waardoor de levensenergie niet goed kan doorstromen en dan wordt je wakker.


Elk orgaan houdt een bepaalde soort emotie vast.

Zie onderstaand schema.



orgaanklok

Dus als je weet rond welke tijd je kind elke keer wakker wordt en je weet welk orgaan met bijbehorende emotie er dan actief is, dan kan je samen met je kind onderzoeken waar deze emotie mee te maken heeft.


Door hierover te praten en de emotie te doorvoelen kan deze misschien losgelaten worden zodat je kind weer kan doorslapen.

Lukt dit niet dan is het de moeite waard om samen met een NEI therapeut de precieze oorzaak op te sporen en dit op te lossen.



Je kind slaapt onrustig


Onrustig slapen is natuurlijk een breed begrip. Een kind kan huilen in zijn slaap, slaapwandelen, knarsetanden en er zullen nog meer symptomen zijn.


ik geef hierbij de voorbeelden die ik in mijn praktijk ben tegengekomen.


Knarsetanden

Kinderen die knarsetanden in hun slaap voelen zich meestal niet geborgen en het gebrek aan geborgenheid kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal gaat dit terug naar de tijd in de baarmoeder en geboorte.

Er gebeurd in de baarmoeder namelijk veel meer dan dat we ons beseffen.

In de baarmoeder voelt een baby alles wat zijn moeder ook voelt.

Als moeder veel angst ervaart of stress dan voelt de baby in de buik dit ook. Hier ontstaat dan al onbewust een imprint dat de wereld angstig of stressvol is.

Gevoelens als ' kan ik dit aardse leven aan' of ' ben ik wel goed genoeg' kunnen al onbewust een rol spelen. Deze angst kan er dan voor zorgen dat een kind niet helemaal kan ontspannen, zich over durft te geven en de geborgenheid kan voelen in zichzelf.


Slaapwandelen

Ook bij slaapwandelen vinden we vaak de oorzaak in de tijd van de zwangerschap.

Als we dan onderzoeken wat er gebeurd is blijkt dat het kind niet alleen was in de buik bij zijn moeder. Het kind was dus onderdeel van een tweeling en alleen geboren waarbij de ziel van de tweeling nog steeds bij het kind aanwezig is. Versmolten noemen we dit.

1 op de 10 zwangerschappen ( en inmiddels is dit bijgesteld naar 1 op de 7) start met een meerlingzwangerschap. Vaak zonder dat de moeder hier vanaf weet, omdat de embryo in zo een vroeg stadium overlijd dat dit vaak nog niet gezien is door middel van een echo.

Als het kind slaapt neemt de tweelingziel het over. Het kind lijkt dus wakker te zijn, maar kan zich niets herinneren.

Wil je meer informatie over alleen geboren tweelingen? Lees dan mijn blog over alleen geboren tweelingen.


Wat ik zelf zo mooi vindt aan het samenwerken met kinderen is dat zij regelmatig nog herinneringen hebben aan de tijd in de baarmoeder. Zelfs als moeder niet weet dat ze heel vroeg in de zwagerschap zwanger was van een tweeling, weet het kind dit nog wel.

Sommige kinderen hebben zelfs nog herinneringen aan vorige levens.

Samen met je kind geboortefoto's bekijken en het gesprek aangaan over zijn of haar geboorte kunnen herinneringen naar boven halen bij een kind en interessante gesprekken opleveren.



Je kind wordt huilend wakker uit zijn slaap.


Ik heb een klein aantal kinderen in mijn praktijk behandeld die huilend wakker werden in de nacht en dan ontroostbaar waren. Tot nu toe had dit allemaal te maken met het alleen geboren tweeling thematiek zoals beschreven in de vorige paragraaf.

Het heeft ook gelijkenis met het slaapwandelen doordat het lijkt of het kind wakker is, maar de volgende dag zich niets kan herinneren.


Ik weet nog goed dat de moeder van een meisje zwanger was en dat dit meisje ervan overtuigd was dat haar tweelingzusje nu eindelijk geboren zou worden. Toen het een broertje bleek te zijn en niet haar tweelingzusje was dit meisje ontroostbaar. Het tweelingzieltje was ook nog bij haar. We mochten afscheid nemen van het tweelingzieltje en er mocht dus een groot verdriet en verlies geheeld worden. Gelukkig kon het meisje na twee sessies alweer lekker doorslapen.



Je kind slaapt niet in eigen bed


Het is natuurlijk heel fijn voor een kind om lekker bij zijn ouders in bed te slapen, maar als het echt niet lukt om je kind in zijn/haar eigen bed te laten slapen dan is het de moeite waard om te kijken naar de diepere oorzaak.


Het kan zijn dat een kind bang is in zijn eigen slaapkamer. Zie dan ook de tekst bij ‘je kind is bang en kan niet slapen



Wat ik ook regelmatig in mijn praktijk tegenkom is dat het kind iets spiegelt van zijn moeder.

Moeder zit dan niet helemaal lekker in haar vel. Het kind voelt dat er iets aan de hand is en wil daarom graag bij zijn moeder blijven, want dat is de meest veilige plek.

Als moeder met jezelf aan de slag gaan en je emotionele balans terug vinden zorgt er dan voor dat je kind ook weer rustig in zijn eigen bed kan gaan slapen.



Dit zijn een aantal oorzaken die ik tegen ben gekomen in mijn praktijk, maar er zullen ongetwijfeld nog meer oorzaken zijn.

Ik hoop dat deze blogpost je helpt om te begrijpen welke oorzaken er nog meer een rol kunnen spelen bij slaapproblemen.


Heeft jouw kind slaapproblemen en wil je dat ik met je mee kijk? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!


.

bottom of page